KHASIAT PUASA DAN TATA CARA MENDAPATKANNYA SECARA BENAR

 

Bagi masyarakat Islam yang inginkan kesihatan tubuh badan yang lebih stabil, puasa secara

teratur akan memperbaiki sistem daya tahan badan. Namun begitu, kadang-kala puasa yang tidak

teratur menyebabkan badan menjadi lemah. Oleh itu, pakar sains perubatan telah

mengklasifikasikan puasa seperti berikut:

1. CARA BERPUASA YANG BERKESAN MENURUT SAINS PERUBATAN

SEPERTI:- 

1.1 Berbuka dengan buah-buahan dan minuman daripada bahan semulajadi. Elakkan

pengambilan gula putih, sirap, pewarna dan perasa tiruan. Gantikan dengan gula

merah, madu lebah dan jus buah-buahan asli.1

 1.2 Disarankan solat maghrib terlebih dahulu kerana memberi peluang kepada perut

supaya mencerna makanan.2

 1.3 Semasa berbuka, sebaiknya ambillah makanan yang mudah dihadam,

mengandungi serat dalam kadar yang sedikit, kurangkan makanan yang

berminyak, berempah dan pedas. Perbanyakkan sayuran, tauhu dan kekacang.

Kurangkan pengambilan protein haiwan seperti daging kerana ia makanan yang

paling kompleks dan susah dihadam.3

 1.4 Minum air putih atau teh herba yang mengandungi getah anggur, kembang

semangkuk dan biji selasih. Ia bertujuan untuk mencuci usus dan menyenagkan

membuang air besar. 

1.5 Elakkan pengambilan kopi dan teh, kerana minuman ini mengandungi kafein

yang boleh memberi banyak rangsangan kepada saraf dan jangtung ketika

berpuasa. Kafein juga memberi rangsangan kepada bahagian perut kerana

mengandungi asid hidroklorit berlebihan yang menyebabkan gestrik.

 

1.6 Pastikan karbohidrat di dalam badan mencukupi. Sekiranya tidak mencukupi,

badan akan cepat terasa lemah dan tidak bertenaga di siang hari.4

 

1.7 Tidak perlu mengambil makanan tambahan seperti vitamin dan sebagainya

kerana kandungannya yang berlebihan akan terbuang menerusi air kencing.5

 1.8 Rasulullah menyarankan agar melewatkan sahur kerana ia menepati waktu

bersarapan pagi. Kajian pakar sains perubatan di Malaysia dan barat

menunjukkan bahawa makanan yang utama dalam masa 24 jam ialah waktu

sarapan pagi. Ia bertujuan untuk memelihara badan berbanding waktu lain.

Amalan bersahur ini menjadi lebih penting untuk ketahanan badan terutama

kepada kanak-kanak yang dilatih berpuasa kerana glukosa dalam darah akan

menurun selepas bangun tidur.6

 

1 Fauzynm, Gejala-gejala Yang Berlaku Semasa Berpuasa, http://fauzynm.tripod.com

2 ibid.

3 ibid

4 Maslina Ismail, Tips Gizi Seimbang Semasa Berpuasa, Seri Dewi & Keluarga, September 2004, hlm:45

5 ibid.

6 Dr. Danial Zainal Abidin, Bersahur Dan Penemuan Sains, http://www.blurty.com

  

2. BERPUASA YANG TIDAK BERKESAN MENURUT SAINS PERUBATAN:-7

 Terdapat beberapa perkara yang menyebabkan puasa tidak mendatangkan kesan yang

baik terhadap tubuh badan kerana: 

2.1 Makan terlalu banyak sewaktu sahur dan berbuka.

 2.2 Makan makanan yang pedas, masan, terlalu masin, berempah dan susah dihadam

seperti pengambilan daging terutama bagi pengidap penyakit batu karang, gout

dan alahan.

 2.3 Mengulangi makan sepanjang malam.

 2.4 Kurang minum air pada waktu malam atau lebih minum air semasa

makan. 

2.5 Tidur selepas kenyang makan. 

2.6 Tidak mengambil makanan langsung ketika waktu sahur. 

3. MAKANAN YANG MENJEJASKAN KESIHATAN SEMASA BERPUASA8

 Makanan yang menjejasakan khasiat puasa kerana mengandungi bahan kimia dalam

badan seperti:

 3.1 Kopi dan teh. 

3.2 Air paip yang dimasak dan tidak ditapis.

 3.3 Makanan yang mengandungi bahan pengawet, pewarna, perasa tiruan seperti

burger, sosej, mee segera, air dalam tin, air dalam kotak, nugget dan sebagainya.

 3.4 Makanan masin perlu dielakkan semasa berpuasa kerana ia boleh menyebabkan

air bertakung dalam badan (waterrittention).

 4. KESAN PENGAMBILAN BUAH KURMA SEMASA BERPUASA9

 Kurma adalah sejenis tumbuhan (palma) atau lebih dikenali dalam bahasa saintifiknya

sebagai ‘phonex dactylifera’ yang berbuah. Buah kurma boleh dimakan sama ada yang

masak atau yang mentah. Kebanyakkan pokok kurma tumbuh di negara-negara Timur

Tengah yang terdiri daripada pelbagai jenis. Antara buah kurma yang terkenal ialah

kurma di Mekah dan Madinah. 

Kurma mempunyai khasiat yang tersendiri. Ia menjadi makanan Rasulullah S.A.W.

Rasulullah telah menyebutkan tentang khasiat sejenis kurma yang diriwayatkan oleh

Imam Bukhari yang bermaksud:

 “Diceritakan oleh Jumaah bin Abdullah yang disampaikan oleh

Marwan yang mendapat berita daripada Ibnu Hashim bahawa

Amir bin Saad mendengar bapanya meriwayatkan Rasulullah

 7 Dr. Suriya Osman, Puasa Lancarkan Sistem Penghadaman, http://www.blurty.com

8 Fauzynm, Gejala-gejala Yang Berlaku Semasa Berpuasa, http://fauzynm.tripod.com

9Dr. Nik Omar Nik Daud, Kurma Mencegah Serangan Strok, http://www.medic.uum.edu.my

 S.A.W. bersabda : Sesiapa yang makan 7 biji tamar ‘Ajwad’ dia

akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu.”

 Terdapat juga di dalam al-Quran yang menyatakan tentang kelebihan buah kurma ketika

mana Maryam sedang mengandungkan Nabi Isa A.S. 

Maksudnya: “Dan goncangkan batang kurma itu kepadanya,

nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak”_25_

(Surah Maryam: 25)

 Ayat di atas menjelaskan tentang khasiat buah kurma kepada kaum wanita yang sedang

dalam nifas, apabila Allah memerintahkan Maryam memakannya sedang dalam keadaan

lemah selepas bersalin.

 Terdapat penemuan-penemuan yang dilakukan oleh pakar sains perubatan tentang khasiat

buah kurma. Antara khasiatnya:-

 4.1 Kandungan Kalium

 Kurma boleh menurunkan risiko serangan stroke kerana kandungan kalium yang tinggi.

Nilai kalori ayng tinggi memudahkan ia dicerna oleh tubuh. Kalium amat penting bagi

fungsi tubuh terutama jantung dan pembuluh darah. Fungsi mineral ini membolehkan

denyutan jantung yang teratur, mengaktifkan kontraksi otot dan kestabilan tekanan darah.

 4.2 Komposisi Gizi

 Buah kurma tidak mengandungi lemak, namun kandungan karbohidrat dapat

membekalkan energi (tenaga) yang yang tinggi. Kandungannya berkisar sekitar 60

peratus pada kurma yang lembek (yang diambil ketika lembek dan mentah) dan 70

peratus pada kurma kering (yang mengering dipohon).

 Varietas kurma mengandungi gula glukosa (sejenis gula dalam darah) atau fruktosa

(sejenis gula yang terdapat dalam buah-buahan). Kandungan gula tersebut mudah dicerna

dan mudah dibakar oleh tubuh. Oleh itu, orang yang makan banyak buah kurma akan

menjadi segar dan tahan lapar kerana penyerapan gula dalam badan berada pada tempoh

yang lama.

 4.3 Kandungan Vitamin

 Buah kurma juga mengandungi vitamin yang penting seperti vitamin A, vitamin B,

tiamin, riboflavin serta niasin. Riboflavin dan niasin akan membantu melepaskan tenaga

dari makanan dan tiamin membantu melepaskan tenaga dari karbohidrat. Vitamin A dab

niasin membantu memelihara kulit yang sihat.

 4.4 Kandungan Mineral

 Kurma juga mengandungi banyak mineral seperti magnesium, potassium dan kalsium.

Mineral-mineral ini sangat diperlukan oleh tubuh badan. Serat dalam buah kurma

berfungsi mengaktifkan usus yang memudahkan membuang air besar. Dalam kurma juga

terdapat suatu hormon (potuchsin) yang membolehkan pencegahan pendarahan dalam

rahim.

 

KHASIAT PUASA

____________________________________________________

 Tak ada yang meragukan khasiat dari berpuasa. Dari pendapat sejumlah ahli kesehatan, puasa dapat memberikan berbagai manfaat bagi yang melaksanakannya, di antaranya untuk ketenangan jiwa, mengatasi stres, meningkatkan daya tahan tubuh, serta memelihara kesehatan dan kecantikan. Puasa selain bermanfaat untuk ketenangan jiwa agar terhindar dari stres, juga dapat menyehatkan badan dan dapat membantu penyembuhan bermacam penyakit. Allan Cott, M.D., seorang ahli kesehatan Amerika membeberkan khasiat dari berpuasa, yaitu:

  1. To feel better physically and mentally (merasa lebih baik secara fisik dan mental).
  2. To look and feel younger (melihat dan merasa lebih muda).
  3. To clean out the body (membersihkan badan)
  4. To lower blood pressure and cholesterol levels (menurunkan tekanan darah dan kadar lemak.
  5. To get more out of sex (lebih mampu mengendalikan seks).
  6. To let the body health itself (membuat badan sehat dengan sendirinya).
  7. To relieve tension (mengendorkan ketegangan jiwa).
  8. To sharp the senses (menajamkan fungsi indrawi).
  9. To gain control of oneself (memperoleh kemampuan mengendalikan diri sendiri).
  10. To slow the aging process (memperlambat proses penuaan).

Sedangkan Dr. Yuri Nikolayev, ahli kesehatan dari Rusia, menilai kemampuan untuk berpuasa yang mengakibatkan orang yang bersangkutan menjadi awet muda, sebagai suatu penemuan (ilmu) terbesar abad ini. Beliau mengatakan: what do you think is the most important discovery in our time? The radioactive watches? Exocet bombs? In my opinion the bigest discovery of our time is the ability to make onself younger phisically, mentally and spiritually through rational fasting.(Menurut pendapat Anda, apakah penemuan terpenting pada abad ini? Jam radioaktif? Bom exoset? Menurut pendapat saya, penemuan terbesar dalam abad ini ialah kemampuan seseorang membuat dirinya tetap awet muda secara fisik, mental, dan spiritual, melalui puasa yang rasional).

Alvenia M. Fulton, Direktur Lembaga Makanan Sehat “Fultonia” di Amerika Serikat menyatakan bahwa puasa adalah cara terbaik untuk memperindah dan mempercantik wanita secara alami. Puasa menghasilkan kelembutan pesona dan daya pikat. Puasa menormalkan fungsi-fungsi kewanitaan dan membentuk kembali keindahan tubuh (fasting is the ladies best beautifier, it brings grace charm and poice, it normalizes female functions and reshapes the body contour).Well, bagi para perempuan yang ingin cantik, mungkin terapi puasa bisa jadi pilihan yang menarik.

Nah, bagi yang masih ragu untuk berpuasa, informasi di atas tadi bisa jadi sangat berguna. Namun, perlu juga diberi catatan bahwa baik berbuka maupun sahur jangan berlebihan. Selain itu saat sahur pilihlah waktu yang mendekati waktu imsak, dan ketika berbuka puasa, segeralah berbuka agar kadar glukosa tubuh yang turun bisa dipulihkan. Dan yang tidak kalah penting adalah tetaplah beraktivitas seperti biasa. Selain itu sebelum buka puasa, usahakan untuk berolah raga, paling tidak satu jam sebelum berbuka, serta berhentilah setengah jam sebelum berbuka. Berpuasa bukan berarti aktivitas olahraga berhenti. Justru sangat dianjurkan. Proses pembakaran lemak yang tersimpan di tubuh akan dibakar dengan lebih maksimal, karena selama puasa nutrisi yang biasanya diasup dari oral akan diambil dari simpanan tubuh sendiri.

_____________________

DARI BERBAGAI SUMBER

About these ads

3 Komentar

Filed under keajaiban, Kesehatan, ramadhan, Tip & Trik

3 responses to “KHASIAT PUASA DAN TATA CARA MENDAPATKANNYA SECARA BENAR

  1. Tulisan yg sangat bermanfaat untuk menjaga kesehatan. Nabi saw mempunyai fisik yang sehat karena tidak pernah menyantap makanan yg mengandung zat buatan ( mungkin waktu itu blm banyak beredar) Roti, madu dan kurma merupakan makanan yg biasa beliau santap. Meniru makanan dan akhlaq bersantap adalah sunnah.Sunah ttg makan merupakan hal yg dipakai dlm dunia kesehatan, spt: makan seblm lapar dan berhenti seblm kenyang; bagilah perutmu menjadi 3. 1/3 utk makanan, 1/3 utk air dan 1/3 untuk udara spy kita bisa bernapas lega, merupakan kaidah yg digunakan didunia kedokteran. Wass.ABDUL MADJID HASAN BAHAFDULLAH

  2. Assalammuallaikum, salam kenal bro, saya Achmad dari Bandung, , ngomong2 soal puasa saya pernah dengar sebuah penelitian yang dilakukan oleh para ilmuwan yahudi bahwa ternyata puasa dapat meningkatkan strain dna ( katanya) , referensi videonya bisa dicari di youtube.

  3. ini in sangat bermanfaat buat saya, terima kasih infonya insyaAllah kita bisa lebih dekat denganNya dengan kita menjalankan puasa.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s